Administrarea bugetului familial – cum să nu mai rămâi niciodată fără bani

Posted on

Organizarea bugetului familiei poate părea o utopie într-o societate în continuă dezvoltare, în care, de la o zi la alta prețurile alimentelor cresc, chiriile sunt parcă din ce în ce mai scumpe, iar combustibilul nu se mai oprește din adăugat cifre la prețul pe litru. Dacă și ție ți se pare că nu mai ajungi la finalul lunii cu suficienți bani pentru a înceta să îți faci datorii, acest articol te va învăța cum să administrezi bugetul familiei tale eficient în 3 pași simpli. Rezultatele se vor putea observa imediat, iar tu nu vei mai rămâne fără bani niciodată. Iată ce trebuie să faci!

Pasul 1 – Constituirea bugetului

Înainte de a pleca la „luptă”, orice armată are nevoie de o strategie, nu-i așa? În acest caz, armata reprezintă familia ta, iar lupta pe care trebuie să o câștigați este să ajungeți în luna următoare nu numai fără a face datorii noi, dar cu suficienți bani în cont încât să nu vă faceți griji în privința acestora.
Dacă planul bugetului familial va fi trecut pe hârtie, vei observa că vei reuși să îl administrezi mult mai bine. Dacă până acum nu ai notat niciodată câți bani câștigați în total ca familie, dar fiecare dintre voi a cheltuit după bunul plac, e normal ca ultimele zile ale lunii să te găsească pe minus. Așadar, pune toate veniturile pe care membrii familiei tale le realizează pe o foaie și adună sumele. Fie că e vorba de salariu, de indemnizații, ajutor de șomaj, alocație sau bursă de studiu, toți banii care sunt vărsați în conturile voastre sunt importanți. Vei observa că bugetul familiei astfel calculat este unul mai mare decât te-ai fi așteptat. Acum știi câți bani intră lunar în casă!

Pasul 2 – Stabilirea și prioritizarea cheltuielilor

Dacă nu ai realizat până acum, îți spunem noi că pășești în fiecare lună cu datorii. Chiria, întreținerea, facturile la curent, gaz, abonamentele la transportul în comun, toate sunt pe lista de cheltuieli încă din primele zile ale lunii. Imediat ce ai stabilit care este bugetul familiei tale poți începe să scazi aceste cheltuieli de care nu te poți lipsi.
Pe lângă acestea, mai sunt și alte sume de bani care se îndreaptă către nevoi importante, cum ar fi hrana, îmbrăcămintea de sezon sau taxele pentru studii. Ia-le pe toate în considerare și scade-le din suma totală pe care ai stabilit-o la început. Restul sunt banii care îți rămân ție și familiei pentru petrecerea timpului liber, excursii sau simple ieșiri în oraș.

Pasul 3 – Cheltuieli neprevăzute

De cele mai multe ori, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, cum spune și vechiul proverb românesc. Lunar, pot apărea cheltuieli pe care nu le-ai prevăzut, așa cum ar putea fi o răceală sau o afecțiune mai gravă, care trebuie neapărat tratate. Cel mic poate avea nevoie de noi rechizite sau manuale impuse de profesori sau mașina poate avea nevoie de reparații sau înlocuiri de piese. Tot la cheltuieli neprevăzute putem include și invitația la un eveniment organizat de cineva drag, de la care nu poți lipsi.
Pentru toate aceste situații, Viaconto.ro îți stă la dispoziție cu împrumuturi pe măsura nevoilor tale, pe care le poți returna eșalonat, astfel încât să îți poți rezolva toate problemele financiare de moment.

Tu cum administrezi banii familiei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *