O Instituție Financiar Nebancară (IFN) este o entitate reglementată de către Banca Națională a României (BNR), care se ocupă cu acordarea de credite cu titlu profesional, în condiții stabilite prin lege. Cu alte cuvinte, un IFN are posibilitatea de a funcționa numai după obținerea autorizației de funcționare obținută de la BNR, care va aproba atât normele și procedurile interne prin care își desfășoară activitatea instituția, cât și managementul companiei și pe acționarii acesteia. BNR are înregistrate peste o sută de IFN-uri prin intermediul cărora se pot face împrumuturi rapide prin credite de consum, leasing, microcredite sau credite garantate.
Pentru a înțelege mai bine care sunt diferențele dintre o bancă și un IFN, am pregătit pentru tine în cele ce urmează informații utile care te vor ajuta în acest sens.
Un IFN nu poate atrage depozite
Cea mai mare diferență între un IFN și o bancă este că primul dintre acestea nu are dreptul de a constitui depozite de bani ale clienților săi, adică nu pot atrage sume de la populație sau de la firme pentru a se finanța. Singura activitate pe care un IFN o poate întreprinde este cea de acordare a creditelor. Motivul pentru care creditele nebancare nu sunt cele mai ieftine din piață este acela că singura sursă de finanțare a IFN-urilor este constituită de însuși acționarii acestora, care, la rândul lor, fac împrumuturi pentru a putea să își desfășoare activitatea.
Un IFN oferă credite mult mai ușor și rapid decât o bancă
Procedurile și normele IFN-urilor sunt mult mai flexibile decât cele ale băncilor, acest fapt constituind și motivul pentru care instituțiile nebancare oferă împrumuturi mult mai ușor decât băncile. Totuși, dobânda anuală la creditele obținute prin intermediul unui IFN este mai mare decât cea pretinsă de bănci și poate ajunge chiar peste 200%. Există însă și IFN-uri care acordă credite cu o dobândă de 8% pe an, care fac parte din grupuri mari bancare.
Poți obține un credit cu mai puține acte decât cele cerute de o bancă
Dacă la bancă, pentru a încheia un contract de creditare, vei avea nevoie de un dosar complet, care va cuprinde o adeverință de salariu, o fișă fiscală pentru dovada veniturilor obținute în anul anterior, actul de identitate, actul de căsătorie, dacă este cazul, și un raport emis de către Biroul de Credit care atestă faptul că nu ești un rău-platnic, în cazul unui IFN lucrurile stau mult mai simplu de atât.
Poți face cererea de creditare online, dacă ai nevoie de bani rapid, sau prin telefon, dacă îți este mai comod. Doar folosind actul de identitate și o adeverință de salariu poți obține suma dorită în doar câteva minute în contul bancar pe care îl menționezi la înregistrarea dosarului online. Mai mult decât atât, vei beneficia de o dobândă fixă, indiferent de suma solicitată și de timpul de care ai nevoie pentru a returna banii împrumutați. E mult mai simplu și rapid să iei un credit urgent și să te bucuri de suma de care ai nevoie în cel mai scurt timp.