Situațiile dificile, în care ai nevoie urgentă de bani, pot apărea în viața oricărei persoane. Chibzuința nu este o calitate des întâlnită, mai ales într-un context economic incert, traversat de către țara noastră. Dacă te regăsești într-un impas financiar, află de mai jos cum poți depăși o stare de criză financiară în trei moduri simple.
1. Economisește pe termen scurt, mediu și lung
Disciplina financiară și un plan pentru „zile negre” te va scoate dintr-o încurcătură data viitoare când bugetul îți este dat peste cap de un eveniment neprevăzut, așa cum poate fi o intervenție medicală sau o petrecere la care ai fost invitat în ultimul moment și de la care nu ai cum să lipsești. Poți începe cu un procent mic din veniturile tale pe care să îl pui deoparte și care să nu îți destabilizeze bugetul lunar. Apoi, pe măsură ce te obișnuiești cu noile cifre cu care trebuie să „jonglezi”, poți continua cu sume din ce în ce mai mari, dar crescute treptat. Orice sumă pe care o pui lună de lună într-un cont de economii poate reprezenta salvarea ta într-un moment de criză.
2. Controlează atent cheltuielile
Fără un plan făcut pe hârtie, în care să poți evalua raportul veniturilor cu cheltuielile lunare, nu ai cum să treci cu brio peste o perioadă mai puțin plăcută din viață. E important să vizualizezi direcțiile în care se îndreaptă banii tăi lună de lună, pentru a deține un control mai bun al finanțelor tale. Odată controlat tot sistemul pe care îl creezi lună de lună, prin încasări și cheltuieli, vei ști care sunt pierderile la care trebuie trebuie să lucrezi. Vei fi surprins să afli câți bani poți economisi dacă renunți la transportul cu mașina personală și folosești, în schimb, serviciul de transport public, bicicleta sau, de ce nu, propriile picioare, dacă distanța de acasă până la birou îți permite să faci asta. Tot la capitolul „Economii” poți trece și renunțarea la a mai mânca în oraș și a comanda cina acasă, măcar pe termen scurt.
3. Asumă-ți poziția
Dacă veniturile tale au crescut în ultima perioadă, datorită unei măriri de salariu sau a preluării unor proiecte noi, nu pica în plasa tentațiilor. Până în momentul de dinainte de mărire obișnuiai să ai cheltuieli limitate sau calculate, așa că încearcă să le păstrezi, chiar dacă ai început să câștigi mai bine. Pretențiile tale pot crește direct proporțional cu veniturile, însă asta ar însemna că nu vei reuși niciodată sa pui bani deoparte, iar asta te poate duce în orice moment la o criză financiară dacă intervine o situație amintită anterior, neprevăzută. Acoperă cheltuielile obișnuite și pune sumele suplimentare într-un cont de economii, de care te poți bucura mai apoi în caz de nevoie.
Controlează-ți în permanență cheltuielile și pune oricând ai ocazia bani deoparte. Iar atunci când problemele te iau pe nepregătite, nu uita că îți putem oferi un ajutor în momentele de criză, cu un împrumut rapid, care să te ajute să depășești situația financiară precară în care te afli.