libertatea-financiară

Ce înseamnă “libertatea financiară” și cum o poți obține?

Posted on

“Independența” este un concept care sună prea frumos pentru a fi adevărat, corect? Și totuși, o mulțime de oameni par să aibă tot timpul din lume doar pentru ei, bucurându-se de o libertate pe care mulți o consideră mult prea greu de atins: libertatea financiară. 

 

Cum poți găsi soluția pentru a ieși dintr-o structură ierarhică, pentru a genera singur venituri, fără a mai merge la job, pentru a avea un program mult mai flexibil? 

Cum de alții pot și tu nu, în contextul în care șansele par mai egale ca niciodată pentru toți, într-o țară ca a noastră?

 

Educatia financiara stă la baza acestei aparente libertăți financiare, pentru că nu este despre “câți bani pot face”, ci despre “cum îmi gestionez mai bine resursele financiare”

 

Așadar, primul pas pe care trebuie să îl faci, în drumul către o viitoare libertate financiară, este să citești acest articol până la final și să înțelegi mai bine modul prin care funcționează acest tip de autonomie: 

Libertatea financiară se poate împărți în 5 etape distincte

Libertatea-financiară-se-poate-împărți-în-5-etape-distincte

 

Aceste 5 etape, pe care le vom analiza puțin mai jos, pleacă de la un set de 3 planuri distincte, pe care va trebui să le organizezi cât se poate de bine, în următoarea perioadă: 

 

  • Planul de creștere a veniturilor pe care le înregistrezi lunar; 
  • Planul de creștere a sumei pe care o pui deoparte lunar; 
  • Planul de investiții financiare pe care le poți face. 

 

Pornind de la aceste 3 planuri diferite (dar cu același scop comun), putem spune că libertatea financiară se poate împărți în 5 etape diferite: 

  1. Siguranța financiară 

Această etapă se referă la garanția pe care o poți oferi, în privirea acoperirii unei ponderi însemnate din cheltuielile recurente, pe o perioadă cât mai mare de timp. “Câți bani am puși deoparte?” 

 

Dacă vrei să fii la adăpostul pe care siguranța financiară îl generează, experții afirmă că economiile pe care trebuie să le ai pot acoperi cheltuielile pe 1 an de zile, în privința: întreținerii casei și a achitării utilităților, mâncării, nevoilor generate de transport, tratamentelor medicale. 

2. Vitalitatea financiară 

“Vitalitatea financiară” se referă la puterea contului tău de economii, în privința acoperirii nevoilor de la punctul 1 + a unei alte sume de nevoi, ce gravitează mai mult în jurul “micilor plăceri” și a capriciilor pe care cu toții le avem: cheltuielile pe îmbrăcăminte, încălțăminte și alte accesorii de fashion; distracții în oraș, excursii, tratamente de înfrumusețare etc . 

 

3. Independența financiară 

Conceptul de “venituri pasive” îți spune ceva? Ei bine, câștigurile recurente de care te bucuri (rezultate favorabile ale investițiilor financiare pe care le-ai făcut, monetizarea unor site-uri sau canale de Youtube / chirii etc) fără a mai fi nevoit să mergi la job, reprezintă coloana vertebrală a acestei etape. Devii independent din punct de vedere financiar atunci când nu va mai trebui să lucrezi în fiecare zi, pentru a-ți asigura același nivel de trai de care te bucuri în prezent. 

Independența-financiară

4. Libertatea financiară 

Din acest moment, lucrurile devin din ce în ce mai frumoase pentru cei care au cunoscut deja “libertatea financiara”. Independenței financiare, despre care vorbeam puțin mai sus, i se adaugă și alte câteva cheltuieli “cu micile sau noile tale capricii”, fără ca stilul tău de viață sa fie în vreun fel afectat și fără a depune un efort suplimentar pentru obținerea acestora. 

5 Libertatea financiară absolută 

În acest pas, totul este posibil, din punct de vedere financiar. Educația financiară pe care ai dobândit-o până în această etapă – bazată pe o gestiune excelentă a resurselor și investiții inspirate – îți permit luxul de a trăi așa cum vrei, departe de corporații, programe fixe, deadline-uri depășite sau ședințe în care vei fi tras la răspundere pentru un proiect sau altul. În cele mai multe cazuri, nu dispui de resursele necesare pentru a face o investiție la timp. Pentru aceste situații, poți apela la un credit rapid pe termen scurt, a cărui dobândă nu este mare și care îți permite să faci un pas strategic la momentul oportun

 

Așadar, reține că cei care ating ultima etapă a libertății financiare au mereu în minte un set de planuri extrem de bine puse la punct, privind veniturile pe care le generează, economiile pe care le fac, investițiile pe care le declanșează. În lipsa acestor planuri de bătaie pe termen lung, “libertatea financiară” nu poate dura, sau se poate lăsa așteptată preț de o viață.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *